Impact

Omdat het belangrijk is!

Participatiewinst

Bij UniPlastic vinden wij dat participatie voor iedereen in de samenleving vanzelfsprekend zou moeten zijn. In een inclusieve samenleving heeft iedereen de ruimte om zichzelf volop te ontwikkelen. Wij bieden onze cliënten de kans om werk te verrichten waarbij hun ontplooiing voorop staat. Onze cliënten gaan wekelijks op pad in het centrum van Wageningen om plastic afval bij lokale horeca op te halen. Daarna verwerken ze het plastic afval en maken er nieuwe producten van.

Op dit moment werken er 6 cliënten bij UniPlastic. Ze hebben plezier in hun werk. Ieder draagt op zijn eigen manier een steentje bij aan de maatschappij, en dat draagt bij aan hun professionele ontwikkeling en persoonlijke groei.

Milieuwinst

UniPlastic streeft ernaar het plastic afval binnen één generatie te verminderen. De cijfer zijn schokkend: in 2016 werd er 50 mega ton plastic geproduceerd. Al dit plastic wordt uiteindelijk, en vaak al erg snel, een keer afgedankt. Van het afgedankte plastic komt ruim een kwart terecht op een stortplaats. Ruim 40% wordt verbrand voor energiewinning, waarbij nare broeikasgassen vrijkomen. Uiteindelijk wordt maar 31.1% van al het plastic gerecycled. Jammer, want plastic is een duurzaam materiaal dat kan worden gerecycled en makkelijk 50 jaar mee kan gaan.

UniPlastic wil een voorbeeld zijn voor grotere bedrijven door te laten zien dat het ook anders kan. Wij hebben ons ten doel gesteld om in 2019 minimaal 1000 kilo plastic te recyclen. Plastic dat anders bij het restafval zou verdwijnen, en dus in de verbrandingsoven zou belanden.